dimecres, 28 de gener de 2015

Biblioteques de barri i nits blanques per la cultura

L'entrada en servei de la nova biblioteca a Girona ha ocupat portades de diaris i ha omplert tertúlies locals. També ha servit per justificar una nova desfilada de dives polítiques a la recerca d'inauguracions mediàtiques.

Però més enllà d'aquest folklorisme tan típic i tòpic la veritat és que un equipament de primera divisió s'ha instal·lat a la ciutat. I caldrà veure com impacta en el sistema de biblioteques públiques de barri que hi ha escampades per la ciutat. Em fa patir que les grans despeses que generarà aquest nou i immens edifici acabi perjudicant les biblioteques de barri.

Un cop més vull trencar una llança a favor de les nostres biblioteques de barri, que a Taialà, Santa Eugènia, al Pont Major.... fan una gran tasca. Els excel·lents professionals que treballen a les biblioteques fan una feina de dinamització cultural que no té preu. I això s'ha de preservar i potenciar. No em cansaré mai de reivindicar la seva aportació i el gran poder de transformació de la cultura. Però cal anar més enllà i proveir de personal les biblioteques, cal ampliar horaris i serveis, i això vol dir més pressupost i més recursos. També cal desplegar més biblioteques mòbils en barris on no hi ha biblioteca. Sant Narcís, Sant Daniel, el sector Est...

Penso que Girona podria fer un experiment cultural. Crear una Gran Nit Blanca de la cultura, amb les biblioteques obertes i amb la participació d'entitats i col·lectius de barri. La cultura és una forma d'oci i una eina de creixement personal. Innovem i experimentem que segur que el resultat ens sorprendrà!

2 comentaris:

Marta Escuder i Vilaltella ha dit...

abans de reivindicar més serveis i personal i fons i el que calgui estaria bé pensar que al centre no tenim biblioteca!!!. Fa temps que diuen que ha de venir la biblio ernest lluch però no hi ha maneres!!!!

Jordi Navarro i Morera ha dit...

Hola, el pressupost 2015 ha reservat una partida pressupostària pel trasllat de la Biblioteca Ernest Lluch a la Casa de Cultura. Quan esmentes el centre a quina part et refereixes?