dimarts, 3 de febrer del 2015

"Vendre la moto", una constant en política i economia

Aquesta expressió sobre el vehicle motoritzat de dues rodes s'ha popularitzat arreu del país i fa referència a les habilitats dels venedors de motos a l'hora de vendre el producte. Normalment el venedor s'esforça en ressaltar els aspectes positius del producte a vendre i a minimitzar, defugir o camuflar els aspectes més negatius que podrien devaluar la venda.

Vagi per davant el meu respecte cap al gremi de venedors de motos, però no puc evitar trobar un inquietant paral·lelisme en el món de la política, inclosa la municipal. Normalment els portaveus que expliquen projectes i fan valoracions polítiques tendeixen a ressaltar només els aspectes positius i s'esforcen en camuflar (sovint de forma descarada) els aspectes més negatius que sovint son els que acostumen a percebre bona part dels ciutadans i ciutadanes.

De vegades hi ha representants polítics, especialment els formats a la vella política (que inclou els ESADE actuals i les noves fornades fetes a mida!), que demostren les seves dots en això de camuflar la realitat o altrament dit, enredar al personal. Un dels clàssics és el tema de l'atur. S'esgrimeixen dades i interpretacions molt concretes de la realitat i el que una bona part de la població concep com un greu problema i una dura realitat es converteix per art de màgia en un petit problema passatger i sense importància gràcies als bons oficis del partit en qüestió.

De vegades fins i tot alguns interlocutors polítics, i per suposat empresarials, insinuen que la resta de mortals tenim greus problemes de percepció i que no som capaços d'interpretar la realitat correctament. Sense adonar-se'n, alguns càrrecs polítics actuen amb despotisme il·lustrat. Per més vernís democràtic que hi posin, la seva és una actitud de superioritat, de sentir-se més preparat per a la gestió política que no pas els seus conciutadans.

Sincerament, veient el nivell que abunda en el món polític i empresarial jo crec que majoritàriament hi ha representants que bàsicament el que fan és vendre la moto i marejar la perdiu.