dilluns, 26 de desembre del 2011

S'aproven les ordenances fiscals a l'Ajuntament de Girona pel proper any 2012

El passat dijous 23 de desembre a 2/4 de 2 del migdia es va celebrar una Sessió Plenària a l'Ajuntament per a debatre i aprovar amb caràcter definitiu les Ordenances Fiscals per a l'any 2012. El govern de CiU havia presentat una proposta inicial a l'octubre i des de llavors hi ha hagut un període per a presentar esmenes, i un període per a negociar la proposta definitiva.

La CUP va presentar una bateria de més de 20 esmenes, basades en implementar criteris de progressivitat a les ordenances i en garantir el dret de les entitats a desenvolupar la seva activitat sense gravar-les amb taxes des del nostre punt de vista innecessàries.

Finalment algunes esmenes van ser acceptades, com ara augmentar la taxa a les entitats bancàries que disposen de caixers automàtics a la via pública, reduir la nova taxa per a casaments o la gratuïtat per a aturats que vulguin llogar una parcel·la a les Hortes de Santa Eugènia; d'altres de més agoserades van ser desestimades, com per exemple elaborar un reglament que permeti posar més pisos buits al mercat de lloguer o fer una revisió cadastral que ens permeti aplicar de forma més progressiva i justa l'IBI, un dels impostos que procuren més ingressos als municipis.

Finalment el govern de CiU ha decidit aplicar una exempció a les entitats registrades pel que fa a la taxa d'ús de l'espai públic, una polèmica taxa que la CUP considera molt perillosa perquè pot suposar un precedent a l'hora de limitar la possibilitat de celebrar actes i mobilitzacions al carrer. Una sospita que es confirmà quan la portaveu del PP, Concepció Veray assentia repetidament amb el cap mentre jo preguntava si amb aquesta taxa es podria fer pagar a col·lectius com els indignats per fer ús de l'espai públic. La taxa exempta a les entitats registrades, però, deixa la porta oberta a cobrar una quantitat a aquells col·lectius no registrats o de fora de Girona que vulguin celebrar actes al carrer. Segurament se'n continuarà parlant.

1 comentari:

Jordi Navarro i Morera ha dit...

L'IBI és l'impost que té més capacitat de recaptació i una pujada reudïda pot generar uns recursos addcionals globals força importants. És un impost progressius, amb el benestès que paga més qui més propietats i m2 té, per tant, és un impost que com a mínim no és linial ni indiscriminat.. Per això cal actualitzar les revisions cadastrals, amb el benetès que no son procediments immediats.