dijous, 21 de juny del 2012

Avui em sento avergonyit com a electe

Ahir dimecres 20 de juny va haver-hi un Ple al Consell Comarcal en què per part de la CUP hi érem presents jo mateix i en Dani Cornellà (militant de la CUP i alcalde de Celrà). Hi vam presentar una moció per a la retallada de les retribucions dels consellers comarcals, que en alguns casos tenen el sou duplicat (càrrecs en d'altres institucions com Ajuntaments o parlaments, pertinença a empreses privades....).

En el Ple s'hi van debatre prèviament altres qüestions importants, relacionades amb medi ambient, cultura o serveis socials. I precisament es va anunciar la signatura d'un conveni marc de serveis socials que comportarà una severa retallada de recursos en els propers anys.

Quan el debat d'aquesta qüestió era encara calent va arribar el torn de presentar la moció. En Dani Cornellà va afirmar que ara és un bon moment per tal que els polítics fem allò que la gent diu que mai fem; va dir també que en aquests moments d'estafa social (altrament dita crisi) hi ha pobresa extrema als municipis com no s'havia vist en molts anys i la cohesió social s'ha trencat. I va finalitzar la seva intervenció demanant que els grups votessin favorablement a la moció, i que estaria molt bé que la ciutadania veiés que aquest Consell Comarcal fa un pas valent i honest.

Ens imaginàvem que les reaccions serien dures, però el que ahir va succeir em va fer ruboritzar i avergonyir. El PSC va respondre dient que fem demagògia, que el PSC fa política en majúscules i que això ha d'estar justament pagat. Va afirmar que la dreta vol que només els rics puguin fer política i ens va reiterar que fem demagògia i populisme. Finalment es va abstenir.

Afortunadament ICV-EUiA ens va donar suport, mentre que ERC va posar l'accent en les formes (això s'hauria de parlar prèviament i no en una moció) i es va abstenir. Tanmateix reconec que l'argumentari d'ERC és interessant. Deia el seu portaveu que qüestionar la classe política és justificar un retorn a la tecnocràcia i que aquest argument de la dreta està calant entre un sector de la ciutadania, que se sent seduïda per la nostàlgia de dictadors. Finalment va dir que la gent del carrer té dret a fer política i no només els rics.

En un exercici de sornegueria prepotent el PP va justificar les retallades socials i que cal assumir l'austeritat, però que els polítics han de cobrar bé per poder fer la seva feina. Enmig d'una actitud xulesca van repetir com un mantra el tema de la demagògia i òbviament va votar-hi en contra. En una línia similar es va expressar el portaveu de CiU, tot i que va admetre que aquesta qüestió hauria de ser objecte d'un debat més ampli.

La CUP, que va finalitzar la ronda d'intervencions expressant la perplexitat per les respostes donades, va afirmar que molta gent ha perdut la feina i que això hauria de justificar davant dels polítics fer un esforç i retallar-se el sou.

Personalment vaig passar una vergonya terrible, i em vaig tornar a preguntar que hi faig jo en un món polític on l'endogàmia i els interessos gremialistes són ja una malaltia crònica.  M'indigno i m'enfurismo quan un regidor prepotent del PP justifica les retallades socials i s'oposa a la retallada del seu sou. M'enrabia que en nom d'una crisi econòmica ens imposin reformes laborals regressives, retallades en sanitat i educació i retallades brutals de sou dels treballadors públics amb l'argument del "no hi ha més remei".

Un cop va finalitzar el Ple del debat va continuar als passadissos i ens van tornar a renyar de valent, repetint-nos l'argument de la demagògia (coi de paraula!) i que si volíem que ens retallessim nosaltres el sou (ni en Dani ni jo cobrem del Consell Comarcal). El que ahir va passar no passarà desapercebut, però malauradament en d'altres àmbits i nivells (parlaments, banca, grans empreses...) aquesta és la dinàmica habitual. Sóc conscient de les limitacions de la CUP, però sé que per dignitat, coherència i respecte a la ciutadania havíem de presentar aquesta moció. Rebre pals per totes bandes és dur, i és cert que potser en les formes no som gaire curosos, però ni estem avesats a la dinàmica institucional ni som professionals d'aquesta història. No en sabem més. Simplement lluitem per allò que creiem que és just.

4 comentaris:

Polar ha dit...

Sí que en sabem, en sabem més que ells!! Aquesta patoleia que no saben aplicar l'austeritat que exixeixen als seus pròpis sous!

Vergonya em fan tota aquesta xusma que passen d'un càrrec públic a un altre sense tenir cap respecte pels ciutadans!!

Ànims, i ja se sap, portar la veu del poble dins de les institucions té aquestes coses!

Roger Verdaguer Serrat ha dit...

Hola Jordi,

estic d'acord amb la vostra proposta de rebaixar aquests sous, el que no puc fer encaixar és l'argumentari final que fas on contraposes la CUP al fet de ser "professionals" de la política -ja entenc quin tipus de professionalitat al·ludeixes- per mitjà de la constatació de les formes.

D'alguna manera quan et llegeixo l'entrada al bloc rebo la idea que ja veieu bé de fer les coses amb unes formes no del tot correctes, i també una justificació al "no en sabem més" que porta al lector a entendre "la meva ignorància és tan bona com el teu coneixement", una aplicació falaç d'un concepte democràtic com és la igualtat de vot.

Com ja t'he dit estic d'acord amb l'acció, però no algunes idees que es desprenen del text. Crec que seria més positiu dir que les formes que la CUP presenta propostes, documents, etc. té sentit per a vosaltres encara que no sigui l'establerta per la burocràcia i "etiqueta" actuals.

També penso que seria més positiu el concepte "dictadura tècnica NO, però sí tècnica i pedagogia al servei de la presa de decisions en llibertat". Aquest punt és molt seriós per mi perquè el sistema actual ha fet creure que la ignorància és tan bona o millor que el coneixement per mitjà de l'extrapolació barroera que el dret d'una persona ignorant és el mateix que el d'una persona que sap més -que això darrer sí que és molt cert!-.

No em vull allargar per no fer-me pesat. Crec que s'entén el que et volia transmetre i espero que t'aporti quelcom positiu.

Moltes gràcies per tota la feina que feu la gent activa de la CUP.

Rapanuy ha dit...

Només amb indignació i ràbia no canviarem res, la demagògia la fan ell amb el consentiment de les majories.
Si ser professional de l a política es "chupar del bote" sense tenir remordiments, dons es millor continuant sent amateur.

Salut.

Unknown ha dit...

Que cal que els politics cobrin be per a poder fer la seva feina?
I els metges, mestres, funcionaris, ...? Aquests no han de fer be la seva feina?
Quina barra!!!!
Prefereixo que un mestre i un metge fagin be la seva feina que no tants de politics!!!